Python: Temel Kavramlar


Şimdi programlama diline ait temel kavramlara bakacağız.

Değişken Kavramı: Verileri tutmak ya da onlar üzerinde bazı işlemler yapmak için değişkenleri kullanıyoruz. (Metinler yazmak, hesaplamalar yapmak , mantıksal sorgular yapmak için.) Bilgisayarda yaptığımız tüm işlemler için değişken kavramını kullanıyoruz. Değişkenler kap gibidir. İçerisine belli miktarda veri alabilir. Bu değişkenin özelliğine bağlıdır. Temel olarak kullandığımız 4 tip değişken vardır. Bunlar matematiksel(integer), diziler(string), karakterler (char), ve mantıksal. 

Şimdi bunları python içerisinde nasıl kullandığımıza bakalım.

Matematiksel Değişkenler: Tam sayılar ya da reel sayılar kümeleri kullanılarak. Bu kullanacağınız işleme göre değişir. Atanmış değerlerdir. Matematiksel değişkenler sadece rakamlardan oluşur ve tüm matematiksel işlemler bu değişken türü ile yapılır. Örn:
Burada ilk başta bir a değişkeni oluşturuyoruz ve 10 değerini veriyoruz. a'nın değerini yazdırmak için a yazıp enter'a basmamız yeterli. Daha sonra a+5 işlemini yaptırıyoruz. Sonra b değişkenin a+15 değerini atıyoruz. b üzerinde bazı matematiksel işlemler yapıyoruz.

Not:pyhton dili yorumlamaya dayalı olduğu için ilk başta a=10 dediğimizde a'yı otomatik olarak integer(matematiksel) değişken olarak yorumluyor ve işlemleri yaptırıyor.

Dizi Değişkenleri: Bir ya da daha çok karakterin bir araya gelmesiyle oluşan daha çok metinsel işlemler için kullandığımız değişkenlerdir. Dizi değişkenleri ' ' içerisinde ifade edilir. Dizi değişkenleri içerisi tamamen rakamlardan oluşsa bile matematiksel işlemlerde kullanılmaz.

Örnek kullanım:
Burada a değişkenine 'merhaba' değerini atıyorum. Artık a string tipinde(dizi tipinde) bir değişken. altta a'nın değerini görmek istediğimde 'merhaba' sonucunu alıyorum. Hemen altında a ile 5 'i toplamaya çalışıyorum. Hata veriyor. Çünkü integer bir değer olan(5) ile string bir değer olan 'merhaba' matematiksel olarak toplanamayacağı için hata alıyorum.

Not: Hazır dizilerden bahsetmişken dizi fonksiyonlarından len() fonksiyonundan da bahsetmek gerekiyor. Len içine aldığı dizi parametresinin kaç karakterden oluştuğu bilgisini bize veriyor.

Not2: Dizi değişkenlerini toplayamıyoruz. Fakat birleştirebiliyoruz. Bunun için + işareti ile iki dizi ifadesini bir birine ekleyebiliyoruz.

Şimdi öğrendiklerimizi kullanalım.

Burada dikkat edersiniz a'ya tekrar 10 değerini veriyorum. ve '10'(string) toplamaya çalışıyorum. Sonuç olarak hata veriyor. Sonra a'ya '10' değerini veriyorum ve '10' ile toplamaya çalıştığımda '1010' sonucunu alıyorum yani birleştirme işlemi yapıyor. Aşağıda len(a) ile a'nın karakter değerini öğreniyorum. Daha sonra a'ya  'tekrar merhaba atfl' değerini veriyorum ve son olarak a ile '2021 mezunları' ifadesini birleştiriyorum.

Karakter Tipi Değişkenler: Klavyemiz üzerindeki her bir tuş değeri tek başına karakter oluyor. Bunların bilgisayarda rakamsal bir değeri var ve bilgisayarlar matematiksel ve mantıksal işlemler yaparak çalıştığı için bu karakterleri bir sayısal değere çevirip o şekilde kullanıyor. Karakterler tek başına çok fazla bir şey ifade etmiyor. Bir araya gelerek dizi tipinde değişkenleri oluşturuyorlar.

Mantıksal Değişkenler: True ya da false değerine sahip değişkenlerdir. Daha çok mantıksal sınamalar sonucunda oluşan sonucu tutmak için kullanılır. Örneğin sınıfın ışığı açık mı sorusunun cevabı evet ya da hayırdır. Bu mantıksal sınamanın sonucu bir yerde saklanmalıdır. Diğer yapılarla kullanılmak üzere bunun için mantıksal değişkenleri kullanırız. 



Burada ilk başta a=10, b=15 değerlerini veriyorum. a>b ifadesini sınıyorum. (a büyüktür b) false sonucunu alıyorum. Şimdi bu sonucu bir yerde saklamak istiyorum. Bunun için c değişkenin oluşturup. Ona c=a>b değerini veriyorum. c şimdi false(mantıksal) değerini tutuyor. altta not(c) 
c değil. ifadesinden true çıkıyor. alttaki örneklere bakarsanız. a ve b ye string değerler atayıp eşitliklerini sınayabiliyoruz. 

Değişken İsimleri Verirken Dikkat Edilmesi Gereken Kurallar:

1. Değişken isimleri bir sayı ile başlayamaz.
2.Değişken ismi kelimelerden oluşuyorsa aralarında boşluk olmaz.
3. : , ' " <> / ? \ '^^+%&/() gibi sembollerden değişken ismi içerisinde kullanılmaz. Sadece _ sembolü kullanılabilir.
4. Pythonda tanımlı anahtar kelimeler değişken ismi olarak kullanılamaz. (while, not, if, and vb....) 

Değişkenlerle ilgili olarak temel olarak bilmemiz gerekenler bu kadar. Bir sonraki yazımıda operatorler ve fonksiyonlar konularını işleyeceğiz. İyi günler.





Yorumlar

  1. Matematik dersinin en temel fakat en önemli konularından birisi kuşkusuz Temel Kavram’dır. Eğer derse dair hiçbir bilginiz yok ise ve sıfırdan başlamayı düşünüyorsanız kesinlikle bu konuyu başlangıç almalısınız. Sizlere tyt matematik temel kavramlar konu anlatımı ve tyt matematik temel kavramlar soru çözümü ile ilgili birçok bilgi ve kaynak paylaşmaya çalışacağız.
    https://yksdestek.com/temel-kavramlar-tyt-matematik/

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Python - Örnekler

Pycharm Nedir? Kodlamaya Başlıyoruz