Algoritma Nedir?
Algoritma Nedir?
Algoritma, belli bir problemi çözmek veya belirli bir amaca ulaşmak için tasarlanan yol. Matematikte ve bilgisayar biliminde bir işi yapmak için tanımlanan, bir başlangıç durumundan başladığında, açıkça belirlenmiş bir son durumunda sonlanan, sonlu işlemler kümesidir. Genellikle bilgisayar programlamada kullanılır ve tüm programlama dillerinin temeli algoritmaya dayanır. Aynı zamanda algoritma tek bir problemi çözecek davranışın, temel işleri yapan komutların veya deyimlerin adım adım ortaya konulmasıdır ve bu adımların sıralamasına dikkat edilmelidir. Bir problem çözülürken algoritmik ve sezgisel (herustic) olmak üzere iki yaklaşım vardır. Algoritmik yaklaşımda da çözüm için olası yöntemlerden en uygun olan seçilir ve yapılması gerekenler adım adım ortaya konulur. Algoritmayı belirtmek için ; metinsel olarak düz ifade ve akış diyagramı olmak üzere 2 yöntem kullanılır. Algoritmalar bir programlama dili vasıtasıyla bilgisayarlar tarafından işletilebilirler.
İlk algoritma, el Harezmi tarafından "Hisab el-cebir ve el-mukabala" kitabında sunulmuştur. Algoritma sözcüğü de El Harizmi'nin isminin Avrupalılarca telaffuzundan doğmuştur.
Algoritma kısaca problemin çözümünde izlenecek belli sayıdaki adımları ifade ediyor. Algoritmalar herkes tarafından anlaşılabilecek kesinlikte olmalıdır. Yoruma kapalı olmalıdır. Algoritma adımlarının sırası belli olmalıdır. Bir noktada başlayıp diğer noktada bitecek şekilde çözümün sıralanması gerekmektedir. Her algoritmanın bir bitiş noktası olmalıdır. Bir noktada çözüme ulaşmalıyız.
Burada bir lambanın çalışıp çalışmamasını kontrol eden algoritmayı görüyoruz.
Bu şekilde basit problemlerden tutun çok daha karmaşık problemlerin çözümünde algoritmalardan faydalanıyoruz.
Örneğin: Kullanıcı tarafından girilen bir sayının faktöriyel değerini bulmak için bir algoritma yazalım:
Adım 1: Başla. Adım 2: factorial,i ve n değişkenlerini tanımla. Adım 3: Değişkenlerin başlangıç değerlerini tanımla. factorial ← 1 i ← 1 Adım 4: Ekrandan girilen n değerini oku. Adım 5: (i=n) eşitliği sağlanana kadar tekrarla. 5.1: factorial←factorial*i 5.2: i←i+1 Adım 6: factorial değişkeninin değerini göster. Adım 7: Dur.
Bu şekilde karmaşık problemleri de algoritmalar sayesinde sıralayıp otomatik bir çözüm haline getirebiliyoruz.
Yorumlar
Yorum Gönder