Python - Döngüler - For Döngüsü

Döngüler:

Bu zamana kadar öğrendiğimiz kodlama örneklerinden basit programlar yapmayı öğrendik. Mesela suyun sıcaklığına göre fiziksel halini yazdıran program, üçgenin türüne göre alanını hesaplayan program vb. Oda içerisinde sıcaklığı ölçüp kalorifer sistemini açan ya da kapatan program yaptığımızı düşünelim. Bu işlemi bir kez yapabiliriz. Fakat bizim belirli aralıklarda bu sıcaklığı ölçüp sürekli sıcaklığa müdehale etmemiz gerekmektedir. Yani bu sistemin belirli aralıklarda sürekli çalışması gerekiyor. Ya da 1 den 100' e kadar sayıların toplandığı bir program düşünelim bunu bildiğimiz yöntemlerle yapmaya çalışırsak sürekli sayıyı 1 arttırıp toplama eklememiz gerekir 200 satır kod olur. Biz bunu istemiyoruz. Bizim yapmaya çalıştığımız bu işlemleri otomatik hale getirmek.

İşte bu gibi durumlar için döngü sistemlerini kullanıyoruz. İlk dönem problemin çözüm aşamalarında bunu öğrenmiştik. Döngüler problemin çözümünde tekrar eden işlemlerin çözümünde kullanılıyor. Akıllı telefonlarımızda kullandığımız programlarda program biz çıkana kadar çalışmaya devam eder, trafik ışıklarını kontrol eden sistemler gün içerisinde belirli bir saate kadar sürekli aynı işlemleri yaparlar. Yani günlük hayatımızda döngü sistemleri ile oldukça iç içeyiz. Bu konu başlangıçta biraz kafa karıştırabilir. Yalnız biraz detaylı düşündüğümüz zaman ve pratik yaptıkça daha çok kavramaya başlayacaksınız.

Temel olarak 2 tane döngü sistemimiz var bunlar while ve for. Genel olarak bütün programlama dillerinde bu mantıkla ve isimlerle çalıştıklarını söyleyebiliriz. Bu haftaki dersimizde for döngüsü üzerinde çalışacağız. Gelin hep birlikte bu konuyu anlamaya çalışalım...

For Döngüsü:


Yukarıdaki yazılışı incelediğimizde önce isim değişkenini oluşturuyorum ve buna "Adem Tolunay Fen Lisesi" değerini veriyorum. Burada yapmak istediğim değişkenin değerini karakter karakter yazdırmak. Bunun için normalde isim[0] , isim[1] şeklinde tek tek yazmam gerekirdi. Bunun yerine bu tekrar eden işlemi for döngüsü benim yerime yapacak. for yazdıktan sonra eleman isimli bir değişken yazıyorum. Eleman dan sonra in(operatörünü kullanıyorum) ve hangi değişkenin içinde dönecekse onu yazıyorum yani isim değişkenini. Yani Eleman isim değişkeninin içinde tek tek dönen değişken olacak. Ve hemen altına print(eleman) ile elemanı tek tek yazdırıyorum. Şimdi çıktısına bakalım.

Burada aslında şunu yapıyor eleman isimli değişken sırayla isim[0] a eşitleniyor ve yazdırıyor. Sonra isim[1],isim[2]..... şeklinde bütün harfleri tek tek yazdırıyor. Bitene kadar tekrar ediyor.

Not: integer türündeki değişkenleri bu şekilde for döngüsü içerisine alamıyoruz.

Döngüleri Koşullarla beraber kullanabiliriz. Örneğin:
Kullanıcıdan bir isim istek ve o ismi for döngüsü içine attık. Eğer isim içinde "a" harfi varsa print ile "İsminizde a harfi vardır" yazdırdık. Örneğin Hasan isminde iki kez "a" harfi olduğu için iki kez print çalışıyor. Attaki örnekte önce sayac isimli bir integer değişken oluşturduk ve 1 den başlattık(Çünkü stringler indekslenirken 0'dan başlıyor.) Altta yine aynı mantık isim içinde "a" var mı soruyoruz. Eğer varsa "İsminizde a harfi vardır ve {0}(sayac). harf  a'dır" yazdırıyoruz. Sonra a harfini 1 arttırıyoruz. Yani yazdığımız ilk harf a ise sayac zaten 1 den başladığını için 1. harf a diyecek. Karışıklık yaşanmayacak.

Şimdilik bu yazımızda bu kadar işlemiş olduk. Diğer derslerimizde de bu konu üzerine çalışmaya devam edeceğiz.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Python: Temel Kavramlar

Python - Örnekler

Pycharm Nedir? Kodlamaya Başlıyoruz