Python - Fonksiyonlar 3


Bu yazımızda Fonksiyonlar konusu ile ilgili gelişmiş yapıları göreceğiz. Bunun dışında çeşitli örneklerle konuyu tamamen pekiştireceğiz. Fonksiyonunun hangi amaçlarla tanımlandığını ve kullanıldığını derslerimizde ve yazılarımızda anlattık. Hiç zaman kaybetmeden yazımıza başlayalım. Öncelikli olarak derslerimizde bahsettiğimiz fonksiyonun geri dönüş değerinden bahsedelim ve örneklerle açıklayalım.

Return:
Bir fonksiyonun sonucunda geriye bir değer döndürmesini isteyebiliriz. Örneğin sqrt() fonksiyonumuzda parametre olarak verdiğimiz sayının karakök değerini geri döndürüyordu. Bu durumu; bir gofret makinesine giren elemanların değişimden geçerek (birleşerek) gofret olarak, ürün olarak, çıkmasını düşündüğümüz zaman anlayabiliriz. 

Örnek üzerinden nasıl kullanıldığına bakalım. Bir toplama işlemi gerçekleştiren fonksiyonumuz iki sayıyı toplayıp geriye sonucu döndürsün.
Burada fonksiyonu bir print içerisinde de çağırabildiğimiz gibi herhangi bir değişkene de fonksiyonun sonucunu atayabiliriz.

Yerel Değişkenler:
Bu konuyu ilk dönem işlemiştik. Bazı değişkenler yerel olarak çalışırlar ve kullanım alanları bitince tekrar çağırılamazlar. Geçici olarak değer tutarlar. Fonksiyon içerisinde tanımlanan değişkenler yerel olarak çalışırlar ve işlevleri fonksiyonla sınırlıdır.
Burada dikkat etmemiz gereken noktalar, fonksiyonunun tanımlanırken x olarak isimlendirilen referans değeri dışarıdan alınan referans değerini sembolize etmek üzere tanımlanmış bir yerel değişkendir, fonksiyon içerisinde işlemlere giriyor fakat fonksiyon dışında çağırılamıyor. Bunun dışında bir diğer önemli nokta dışarıdan fonksiyona giren sayi değişkenimizin asıl değeri değişmiyor. Bu değişkenin değeri fonksiyon içerisinde kullanıyor. Ama asıl ram'de ilk tanımlandığı halde duruyor çünkü fonksiyon içerisinde onun değerini değiştirecek bir işlem yapmıyoruz, Değeri 2 arttırıp y değişkenine atıyoruz. O da return ile geri dönüyor. Aynı şekilde y'de yerel olarak tanımlanıyor ve fonksiyon içerisinde kalıyor.

Global Değişkenler:
Bir önceki örneğe baktığınız zaman, fonksiyondan hemen önce tanımlanmış olan sayi değişkeni fonksiyona parametre olarak gönderilebildiği gibi daha sonra başka bir işlemde de tekrar kullanılabilir. Bu değişkenlere ise global değişkenler diyoruz.

Varsayılan (Default) Parametreler:
Fonksiyonlarımızın aldığı parametre değerlerini kullanıcının girmediği durumlarda parametreye kendimiz bir değer atayabiliyoruz. Bu durumda kullanıcının parametre girmek istemediği durumlarda ve parametreyi girmeyi unuttuğu durumlarda fonksiyonumuz düzgün çalışmaya devam ediyor. Örneğe bakalım:

Fonksiyonumuzu tanımlarken geri sayım değeri olarak 5 değerini veriyoruz. Eğer parametre değeri girilmeden çağırırsak parametre olarak 5 değerini varsayıyor. Aksi durumda parametre olarak girdiğimiz değeri.

Öz Yineleme:
Fonksiyonların anlaşılması en zor konusu öz yineleme.  Bir fonksiyon kendini çağırarak çözüme ulaşıyorsa buna öz yineleme diyoruz. Bu yöntemi anlamak için faktöriyel hesaplama örneğine bakabiliriz. Bir faktöriyeli hesaplarken sürekli olarak kendisinden bir önceki sayıyla çarpmamız gerekiyor. Son olarak 1 ile çarpana kadar 1'er eksilterek gidiyoruz.
Bu durumda Fonksiyonu'da 1'er eksilterek sürekli çağırırsak sonuca ulaşabiliriz.

Fonksiyonlar konusu ile ilgili pek çok noktaya değindik. Bundan sonra gelişmiş örnekler yayınlamaya çalışacağım. Konu anlatımı olarak sona geldik diyebiliriz.

Yorumlar

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Python: Temel Kavramlar

Python - Örnekler

Donanım, Yazılım Nedir?