Python - Fonksiyonlar 2


Fonksiyonlar konusunun ikinci bölümü ile tekrar beraberiz. Bir önceki yazımızda fonksiyonun ne işe yaradığını ve hangi amaçlar doğrultusunda kullandığını açıklamaya çalıştım. Daha önce kullandığımız fonksiyonlar python dilinde hazır gelen fonksiyonlardı. Şimdi ise biz kendi fonksiyonlarımızı nasıl oluştururuz ve yeri geldiği zaman nasıl kullanırız bunu öğrenmeye çalışacağız.

Fonksiyonu tanımlarken (def) kelimesini kullanırız. Bir boşluk bıraktıktan sonra fonksiyonun özel ismini yazarız (değişken ismi kurallarına benzer şekilde). Daha sonra parantez açarak içerisine fonksiyonun varsa alacağı parametre isimlerini yazarız. Parantezi kapattıktan sonra iki nokta koyup alt satıra yani fonksiyonun kod bloğuna geçeriz ve bu blok içerisine fonksiyondan yapmasını beklediğimiz kodları yazarız.
Şimdi bir örnekle pekiştirelim. Örneğin hiç bir parametre almayan ve ekrana "Merhaba Atfl" yazan bir fonksiyon yazalım ve hemen altına bir isim parametresi alan ve aldığı bu parametreye göre kişiyi selamlayan bir fonksiyon yazalım.

Gördüğünüz gibi iki farklı fonksiyonu tanımladık ve daha sonra geri çağırdık. Her iki fonksiyonu da defalarca çağırabiliriz ve kullanabiliriz.

Parametre değeri: Dışarıdan kullanıcının göndereceği değeri ve bu değerin fonksiyon içerisinde bir takım işlemlerden geçirileceğini ifade eden değerdir. Örneğin bir sayının karekökünü hesaplayan fonksiyona bu sayıyı göndermeliyiz. Bu amaçla parametreyi kullanırız.
Fonksiyonlar her zaman parametre almak zorunda değildir. Sadece bir işlemi kendi başına gerçekleştiren fonksiyon da olabilir. Örneğin saat bilgisini veren fonksiyon gibi. Herhangi bir parametre almaksızın o anki saati ekrana yazdırabilir.

Buraya kadar gördüklerimizi toparlayacak olursak, fonksiyonu tanımlamayı öğrendik, parametresiz bir fonksiyon tanımlamayı öğrendik, parametreli bir fonksiyon tanımladık ve dışarıdan gelen değer parametre ile fonksiyon içerisinde kullanmayı öğrendik.

Şimdi başka bir örneğe bakalım, kullanıcının yarıçap değerini verdiği dairenin alanını hesaplayıp ekrana yazdıran fonksiyona bakalım.

Bu yazımızda fonksiyonların nasıl tanımlandığını ve kullanıldığını öğrenmiş olduk, fonksiyonlar konusunu hemen bitirmiyoruz, bu konu hakkında bir kaç tane daha yazı yazacağım ve örnek çözeceğim, siz de konuları tekrar etmeyi unutmayın.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Python: Temel Kavramlar

Python - Örnekler

Donanım, Yazılım Nedir?