Python - Döngüler - For 3

Merhaba arkadaşlar bugünkü yazımızda for döngüsü hakkındaki son yazımız olacak, bu konu ile ilgili alıştırmalara yine python örnekler sayfası üzerinden paylaşmaya devam edeceğiz. Bu yazımızda for ile ilgili çeşitli örneklere break,continue ve iç içe for kullanımlarına bakacağız.

Kullanıcıdan aldığımız bir cümlede ya da kelimedeki sesli harfleri tespit etmek için for kullandığımızı söylemiştik. Burada cümle sesli harfleri bir listeye atarsak kullanıcıdan aldığımız cümle içerisindeki harflerin her birini tek tek bu listedeki harflerle kıyaslarız ve eğer eşitlik sağlarsak bunu sayarız ya da ekranda yazdırabiliriz.

Liste kullanımını daha önce görmemiştik. Arkadaşlar bilgileri bazen liste halinde tutmak zorunda kalabiliriz. Her bir harfi birer değişkene atayıp saklamak hem kullanışsız olur hem de çok fazla yer kaplar. Bunun yerine listeler sayesinde benzer özelliklerdeki elemanları tek bir değişken içerisinde kümeleyebiliriz. Kullanımı oldukça basit yine bir değişken ismi veriyoruz ve karşısına köşeli parantez içerisinde liste elemanlarımızı virgülle ayırarak yazıyoruz. Örneğin isim=["ali","ahmet","mehmet","emine","fatma"] gibi dikkat ederseniz tek bir değişken içerisine 5 tane isim bilgisini yazmış oldum.

Liste kullanımını anladıktan sonra yukarıda belirttiğim cümle içerisindeki sesli harfleri sayma ve bunları ekrana yazma sistemine dönecek olursak. Burada yine yeni bir şeyler karşımıza çıkıyor. print içerisinde ifademizi yazdıktan sonra normal şartlarda eğer hiçbir şey yapmazsak print yazıyı ekrana yazdırdıktan sonra alt satıra otomatik olarak geçer bunu kontrol etmek için print içerisinde end="" ifadesini kullanıyoruz. Bu yazımda print bittikten sonra yapması gereken boşluk vermek oluyor. Bir de print bittikten sonra yeni bir printle yazdığımızı ayırmak için sep="" (seperation:ayrılma) anlamına gelen ifadeyi kullanıyoruz. Gelin hep birlikte bakalım nasıl kullandığımıza:

break ve continue:
Döngülerimiz çalışırken bazı koşullarda döngünün sonlanmasını isteyebiliriz. Bunun için break operatörünü kullanacağız. Bazı döngülerimiz kullanıcının girdiği bir harf ile sonlanmasını isteyebiliriz. Örneğin "x" karekteri girilene kadar dönen bir döngü için x girildiğinde break ifadesi kullanılmalıdır. Bazen ise döngüde işlem yapmadan döngünün bir tur atlaması için continue. Örneğin kullanıcının girdiği 10 adet çift sayıyı toplayan bir döngü sistemi kullanıcı tek sayı girdiğinde bunu işleme dahil etmeden döngüyü başa sarmalıdır.

Az önceki örneğimizde girilen cümledeki sesli harfleri tespit ettik aynı sistemi tersine çalıştırırsak yani sesli olmayan harfleri sayan bir sistem düşünürsek cümlemiz içerisindeki boşluk karakterlerini de sayacaktır. Bunun için continue kullanabiliriz. Yani boşluk denk geldiğinde hiç bir şey yapmadan döngüyü başa saran bir sistem olabilir gelin hep birlikte bu örneğe bakalım.

Bir diğer örneğimizde kullanıcıdan 10 adet sayı istenecek, döngümüz 10 kez dönecek 10 olduğunda bitecek bunun için break kullandık, kullanıcının girdiği sayılardan çift değilse continue ile döngü başa saracak, değilse yani çift ise bu sayıyı çift toplam değişkenine ekleyecek bir programın kodlarına bakalım:
İç İçe Döngüler:
İç içe döngüler konusu belki de anlaması en zor konulardan biridir. Fakat anlaşıldığı zaman döngü mantığını da tamamen çözmüş olursunuz, bu açıdan size büyük katkı sağlar.

Bir çarpım tablosu oluşturmak istediğimizde bunu satırlar ve sütunlar oluşturarak yapabiliriz. Döngüleri bu örnekte kullandığımızda bir döngümüz tek tek satırları oluştururken içindeki diğer döngü de sütunları oluşturmalı.
Aşağıdaki örneğe bakalım ve bunu anlamaya çalışalım.

Bu örneğe benzer şekilde kullanıcıdan isim bilgisi istediğimizi ve kullanıcının yaptığı isim içerisinde rakam ya da özel karakter girişi yapıp yapmadığını kontrol eden bir sistem düşündüğümüzde (Örneğin Ayşe99 gibi) önce bir liste hazırlayıp girişi istenmeyen karakterler orada tutulup, daha sonra bir döngü ile girilen ismin her bir karakterinin alınıp içeriye bir döngü daha eklenip bu döngüde bu karakterin hazırlanan listedeki her bir karaktere eşit olup olmadığı kontrol edilir ve yapılan yanlış yazım ortaya çıkartılabilir. Deneyelim:

















Bu konu da bizim için burada bitmiş oldu. Konuyu daha çok anlamak için daha çok alıştırma yapmalısınız. Takıldığınız noktalarda bana sorular sorabilirsiniz. Konu ile ilgili yeni örnekleri Python Örnekler sayfası üzerinde paylaşmaya devam edeceğim.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Python: Temel Kavramlar

Python - Örnekler

Donanım, Yazılım Nedir?