Python - Fonksiyonlar 1


Fonksiyonlar

Bu haftaki konumuz python dilinde fonksiyonlar. Arkadaşlar günlük hayatta fonksiyonları pek çok yerde kullanırız. Örneğin basketbolda turnike hareketi için önce topu tutarız, 3 adım atarız ve topu potaya göndeririz. Burada yaptığımız 3 işlemi bir araya getirip turnike diyoruz. Aynı şekilde bilgisayarlarda da bir işlemin küçük parçalarını bir araya getirip bunu paketliyoruz ve bu işlemin küçük parçalarını her defasında tekrar yazmak yerine bu fonksiyonu çağırıp kullanıyoruz. Örneğin ekrana yazı yazdırmak için print() fonksiyonunu kullanıyoruz. Print fonksiyonunun alt işlemlerini biz her defasında tekrar yazmıyoruz. Daha önce yazılmış olan bu fonksiyonu istediğimiz anda ve istediğimiz kez kullanabiliyoruz.

Fonksiyonları makinelere benzetebiliriz. Nasıl ki çamaşır makinesi çamaşırı her attığımızda yıkamak için çeşitli işlemlerden geçiriyor (yıkama,durulama,sıkma...) bizim kullanacağımız fonksiyonlar da verileri bir dizi işlemden geçirecek.

Fonksiyon kullanmak bize zaman kazandıracak ve yapacağımız işlemleri her defasında tekrar yazmaktan kurtaracak. Örneğin ilk dönem öğrendiğimiz math.sqrt() fonksiyonu bir kez yazılmış ve verdiğimiz değerin karakökünü hesaplıyor. Daha sonra istediğimiz yerde bu fonksiyonu çağırıp işlemimizi gerçekleştireceğiz. Bu işleme ait adımları tekrar yazmayacağız. Örneğimize bakalım:


Fonksiyonun Bölümleri:

Fonksiyonun 3 bölümden oluştuğunu söyleyebiliriz. Fonksiyonun ismi (print,math.sqrt......), parametresi (parantez içine aldığı değer ya da değişken) ve son olarak sonuç türü (fonksiyonun işlem sonucunda meydana getirdiği çıktı). Buna fonksiyonun geriye döndürdüğü değer diyoruz.

Bu resimden de anlaşılacağı gibi, fonksiyonların bir yazım kuralı vardır. isminden sonra parantez gelir, eğer bir parametresi varsa bu parantez içine yazılır, yoksa boş geçilir. Parametre olarak fonksiyonun özelliğine göre bir değer de alabilir, bir değişken de alabilir. Örneğin sqrt fonksiyonu sayıların karakökünü alıyor, bu fonksiyona string değeri verilemez. Bu çamaşır makinesine tabak atıp yıkatmaya benzer.

Parametresiz Fonksiyonlar:

Fonksiyonlar her zaman parametre almak zorunda değildir, bazen sadece bir işlemi gerçekleştirmek üzere programlanabilir. Örneğin random() fonksiyonu, rastgele bir sayı üretmek üzere programlanmıştır. Sadece bir değer üretir.

Değer Döndürmeyen Fonksiyonlar:

Bazı fonksiyonlar da geriye bir değer döndürmez. Örneğin print() fonksiyonu. Bu fonksiyon bir değer alır ve bunu ekrana yazdırır. Geriye bir değer döndürmez. Bir işlemi gerçekleştirir.

Fonksiyon ve Modüller:

Python'da işlemlerin birbirine karışmaması için ve benzer amaca hizmet eden işlemleri ayırmak için modüller kullanılmıştır. Bu sayede sadece kullanmamız gereken modülü projemize ekleyebiliriz ve projemize gereksiz yük edinmiş olmayız. Python'un standart kütüphanesinde 230 modül ve bu modüllere bağlı olarak binlerce fonksiyon olduğunu düşündüğümüzde yapacağımız bir projeye hepsini eklemek bize gereksiz yük anlamına gelir. Örneğin kodlarımızı yazarken kullandığımız (print,input,int...) gibi temel fonksiyonlar (__builtins__) modülünde bulunur. Bu modül hazır olarak gelir ve biz programımıza import(eklemek) etmek zorunda kalmıyoruz. Diğer modülleri ve modüller içerisindeki fonksiyonları ihtiyacımız olduğunda import etmek zorundayız.

Yukarıda da gördüğümüz gibi sqrt fonksiyonunu projemize eklemek istediğimiz zaman bu şekilde import etmemiz gerekiyor. Eğer sadece bir modül içerisindeki bir fonksiyonu kullanmak istersek bu yapıyı kullanıyoruz. Eğer bir modülde bulunan bütün fonksiyonları kullanmamız gerekirse bütün modülü import etmemiz gerekir.

Bir diğer kullanım da, eğer bir kaç tane fonksiyonu kullanmamız gerekirse :

from math import sqrt, log10 , cos

şeklinde virgülle ayırarak fonksiyonların isimlerini yazıyoruz.

Bu import ettiğimiz fonksiyonu kullanırken :

#Pow fonksiyonunu import ettik ve kullandık.

Aşağıda math modülüne ait bazı temel matematiksel fonksiyonların tablosunu görüyoruz.

Bu konu ile fonksiyonlar konusunda giriş yapmış olduk. İlerleyen yazılarda kendi fonksiyonlarımızı tanımlamayı ve diğer yapılarla beraber (kontrol yapıları, döngüler) kullanmayı öğreneceğiz.

Yorumlar

  1. Fonksiyonlar – Konu Anlatımı ve Soru Çözümü
    Lise hayatınızdan itibaren matematik dersini zorlaştıran, özellikle çok fazla çalışmayan öğrenciler için bela olan ve neredeyse her türlü alanda karşımıza çıkan fonksiyonlar konusunu işleyeceğiz. TYT Matematik fonksiyonlar konu anlatımı içeriğine baktığımızda ayt kısmına nazaran daha az, daha basit ve daha anlaşılabilir içerikler ile karşılaşacağız. Fakat ilkokulda öğrendiğiniz sayısal konularından sonra böyle bir olgu sizi biraz...
    fonksiyonlar soru çözümü

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Python: Temel Kavramlar

Python - Örnekler

Donanım, Yazılım Nedir?